Gemeenteraad: PvdA wint, lokalen verliezen

Icoon VerkiezingenDe lokale partijen gaan verliezen en de PvdA zal een forse overwinning boeken. Dat zal volgens zowel TNS NIPO als Interview/NSS de uitkomst worden van de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart. Volgens het NIPO zal een kwart van de bevolking op de lokalo's stemmen, waar dat in 2002 nog zo'n dertig procent was.

Net als de leefbaren, de stadspartijen en de verschillende gemeentebelangen moet ook het CDA vrezen. NIPO voorziet een stemmenpercentage van slechts 12 procent, een teruggang van 8 procent. De PvdA daarentegen zou wel eens meer dan 30 procent van de stemmen kunnen binnenslepen. Vier jaar geleden bleef de partij van de toenmalige leider Ad Melkert steken op 16 procent.

Interview/NSS onderzocht in opdracht van het Algemeen Dagblad een tiental grote gemeenten in Utrecht en Zuid-Holland, en ziet daar vooral de SP en de PvdA winnen. De Leefbaren moeten inleveren, in Rotterdam van 17 naar 12, in Utrecht van 14 naar 7 en in Den Haag van 4 naar 2. Overigens betekenen deze peilingen niet dat de lokale partijen meteen bij de pakken neer moeten gaan zitten. Enkele weken geleden berichtten we dat uit onderzoek zou blijken dat de plaatselijke partijen stelselmatig te laag worden ingeschat in peilingen voor raadsverkiezingen.

------
Met dank aan pberends voor de submit.