Nederlandse lucht minder vuil dan gedacht

De lucht boven Nederland is lang zo vies nog niet. Alleen in de Randstad en in andere steden is de vervuiling door roet en fijnstof een probleem. Dat zegt een woordvoerder van het Milieu- en Natuur Planbureau (MNP). Eerdere berichten over vervuiling boven Nederland waren slechts een "eerste globale raming", zegt hij. "We zijn nog volop aan het rekenen." Daaruit moet blijken wat de verklaring is van het betere beeld. "Wij denken aan een combinatie van fijnere meetmethodes en maatregelen tegen vieze lucht."

Het platteland heeft veel minder last van luchtverontreiniging. In Noord-Brabant en Limburg, die op eerdere kaarten helemaal rood ingekleurd waren, is de toestand minder ernstig. De vieze lucht concentreert zich op een aantal plaatsen, zoals varkenshouderijen.

Ook de lucht boven steden is minder vuil, maar nog steeds veel vuiler dan wettelijk toegestaan. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) reageerde via een woordvoerster al blij op de informatie, maar waarschuwt dat harde maatregelen nodig blijven in het stedelijk gebied.