'Kippen ruimen blijft toch noodzakelijk'

DaanA had ons via de nieuws-submit onderstaand herschreven bericht te melden:

AlgemeenZelfs als vaccinatie tegen de vogelpest toegestaan wordt in de commerciële pluimveehouderij, blijft op korte termijn het massaal ruimen van kippen de enige manier om het vogelpestvirus effectief in te dammen, mochten er in Nederland besmette kippen aangetroffen worden. Ook ingeënt hobbypluimvee zal dan slachtoffer moeten worden. Dat zeggen wetenschappers van de Wageningen Universiteit vandaag in dagblad Trouw.

Volgens veterinair epidemioloog Mart de Jong zou het, mocht vaccinatie door Brussel toegestaan worden, sowieso al minimaal drie weken duren voordat een eventueel vaccin beschikbaar zou zijn. Voordat dan alle kippen ingeënt en resistent zijn, ben je dan weer een paar weken verder. Eén besmetting zou echter meteen om zich heen grijpen. Op basis van gegevens uit 2003 berekende De Jong de kans op verspreiding van het virus tussen bedrijven: immens blijkt die, vooral in de Gelderse Vallei en in de Peel, waar de verschillende bedrijven heel dicht bij elkaar staan. Het ruimen, ook preventief, zou, om de schade nog enigszins te beperken, ook veel sneller en rigoureuzer moeten gaan dan in 2003, toen het maar moeizaam op gang kwam.

Inenten werkt wel op de langere termijn, maar alleen als ook echt op alle bedrijven de kippen ingeënt worden. Anders dan het ministerie van LNV doet geloven, is het namelijk zo dat het nog helemaal niet goed mogelijk is om het verschil te zien tussen een ingeënte kip en een zieke kip. Volgens deskundige Wim van der Poel duurt het nog jaren voor die techniek betrouwbaar is. Aangezien ingeënte kippen weliswaar zelf niet meer ziek worden, maar wel het virus nog kunnen oplopen en verspreiden, heeft het geen zin om op sommige plaatsen de kippen wel in te enten en op andere niet. Het zal alleen nog een poos duren voordat de EU een besluit genomen heeft over de massale inenting van kippen. Voorlopig zijn dus ook hobbykippen nog niet veilig.