Belangrijke moskee Irak opgeblazen

Disorder had ons via de nieuws-submit te melden:

AanslagEen belangrijke sjiitische moskee in de Iraakse stad Samarra is vandaag ernstig beschadigd geraakt bij een bomaanslag. Gewapende mannen drongen de moskee binnen en bliezen de gouden koepel van het heiligdom op. Een groot deel van het gebouw stortte in.


Op de plek van de moskee liggen twee imams uit de negende eeuw, familie van de profeet Mohammed, begraven. De gouden koepel werd pas voltooid in 1905. Duizenden sjiitische moslims gingen onmiddellijk na de aanslag de straat op om te protesteren. Grootayatollah Ali Al Sistani, geestelijk leider van de sjiieten, riep op tot zeven dagen rouw.

Update 17:55
Boze sjiieten hebben vanmiddag in Bagdad minstens 27 soennietische moskeeën bestormd. Daarbij vonden zeker zes soennieten de dood. Onder de slachtoffers zijn drie imams. Ook in de zuidelijke steden Diwaniya en Basra kwam het tot ongeregeldheden tussen sjiieten en soennieten.

De sjiieten zijn woedend na de bomaanslag op de moskee in Samarra. Volgens velen is dat het werk van radicale soennieten, die Irak verder willen ontwrichten door aanhangers van beide islamitische geloofsstromingen tegen elkaar op te zetten.

De Iraakse premier Ibrahim Al Jaafari heeft via de televisie drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij noemde de aanval op de Gouden Koepelmoskee een aanslag op alle moslims - sjiieten en soennieten - in Irak. De Iraakse nationale veiligheidsadviseur Mowaffaq Al Rubaie gaf de schuld aan soennitische extremisten die Irak in een burgeroorlog willen storten.

Grootayatollah Al Sistani riep zijn volgelingen op af te zien van wraakacties tegen soennieten. Ook andere politieke en religieuze leiders riepen de bevolking op tot kalmte.


De gouden koepel in betere tijden.

De moskee na de bomaanslag