Vakbond lokt leden met stuntprijzen

DaanA herschreef ons het volgende bericht en meldde het via de nieuws-submit:

Icoon AlgemeenVakbond De Unie maakt zich zorgen over de teruglopende ledenaantallen bij de vakbonden. Was vroeger nog bijna iedere arbeider lid, inmiddels lijken drie op de vier arbeiders geen behoefte meer te hebben aan een vakbond.

Omdat een kleine vakbond geen enkele vuist meer kan maken in onderhandelingen met werkgevers, probeert De Unie nu nieuwe leden te trekken door op internet een nieuwe bond te beginnen, waar je voor een tientje per jaar lid van kunt worden. Dat is bijna twintig keer zo goedkoop als een normale vakbond, die al snel vijftien euro per maand kost. Natuurlijk is er een maar: leden hebben geen recht op juridische bijstand in arbeidsconflicten. Ze mogen bij de helpdesk één vraag per jaar stellen; vervolgvragen kosten tien euro per stuk.

Andere vakbonden, zoals FNV en CNV zijn positief, maar terughoudend. "Ze staan allemaal voor de vraag hoe we meer mensen aan de vakbeweging kunnen binden", zegt een woordvoerder van de CNV en ook de FNV vindt het een 'interessant' initiatief. Tegelijkertijd vinden ze dat je voor dat tientje per jaar wel erg weinig terugkrijgt. Ter vergelijking: met de FNV kun je ook bellen als je nergens lid van bent.