Betaalde tienerseks 'normaal' in Amsterdam

AlgemeenVoor een aantal tienermeiden in Amsterdam is het heel normaal om geld of gunsten te vragen in ruil voor seks. Betaalde tienerseks is in de hoofdstad dan ook een 'normaal verschijnsel' aan het worden volgens een rapport van de GGD. Vorig jaar berichtte FOK! al over pijpmeisjes in Amsterdam, naar aanleiding van een rapport van het Bonger Instituut.

Het rapport van vorig jaar maakte melding van zeer jonge meisjes die voor weinig geld de hoer spelen in Amsterdam Zuidoost. In de scŤne waarin het zich afspeelt, worden zij pijp- of neukmeisjes genoemd. De rapportage werd indertijd zwaar bekritiseerd door PvdA-stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet. Zij noemde het rapport overdreven en stigmatiserend voor het stadsdeel. Het zou slechts gaan om een kleine groep kinderen en de zaak was volgens Sweet 'volledig onder controle'.

Seks als tegenprestatie
Ondanks de sussende woorden van Sweet gaf PvdA-wethouder Hannah Belliot vorig jaar de GGD toch opdracht om nader onderzoek te doen naar de bevindingen van het Bonger Instituut. De GGD constateert nu dat er vooral in Zuidoost ''een subcultuur is waarin tieners zichzelf weinig beperkingen opleggen in hun seksuele activiteiten.'' Het betreft meisjes van tussen de 12 en 17 jaar (soms zelf 10 of 11) die meestal niet aan prostitutie 'in harde zin' doen, maar aan seks voor een tegenprestatie: geld, dure merkkleding, of soms alleen maar een lift naar huis. Het komt vooral voor in wijken waar je redelijk anoniem je gang kunt gaan: Zuidoost en het centrum.

In tegenstelling tot stadsdeelvoorzitter Sweet neemt collega-stadsdeelbestuurder Pieter Litjens (VVD) uit Zuidoost het nieuwe rapport wel serieus. Volgens hem zijn er genoeg redenen om meer aan voorlichting te doen. Wethouder Belliot wil zo snel mogelijk beginnen met een uitgebreider onderzoek.

De omvang van de 'betaalde' tienerseks is onduidelijk. Daarvoor was het onderzoek van de GGD niet toereikend genoeg. Wel is het volgens de GGD een structureel voorkomend iets, en betreft het geen incidenten. Het verschijnsel doet zich onder allochtone ťn autochtone tieners voor. Ook gewone thuiswonende en schoolgaande kinderen doen eraan mee. De plekken waar ze benaderd worden, zijn divers: van (besloten) feesten tot de openbare weg. Vaak is sprake van onveilige seks.

Korte aanvulling: Uit de rapportage blijkt dat de onderzoekers voornamelijk volwassen mannen met de tienermeisjes hebben gesignaleerd; mannen van 30 jaar en ouder, goed gekleed met opvallende sieraden en in het bezit van een dure auto. Vaak worden de meisjes meegenomen naar seksueel getinte feestjes. (info toegevoegd om 14:30)