Bekende revisionist: Holocaust heeft bestaan

AlgemeenDavid Irving, een van 's werelds meest bekende Holocaust-ontkenners (revisionisten), heeft vandaag voor de rechtbank in Wenen verklaard spijt te hebben. De omstreden 67-jarige Britse historicus staat in Oostenrijk terecht wegens een eerdere ontkenning van de Holocaust. Vlak voor aanvang van de rechtszaak zei hij schuld te zullen bekennen.

Volgens Irving heeft hij de afgelopen jaren kennis kunnen nemen van nieuw onderzoeksmateriaal. Daaruit blijkt dat de gaskamers wel degelijk hebben bestaan, aldus Irving. ''Ik ben geen Holocaust-ontkenner. Mijn opvattingen zijn veranderd. Geschiedenis is als een steeds groeiende boom. Hoe meer je leert, hoe meer documentatie er beschikbaar komt, des te meer leer je. Ik heb sinds 1989 veel geleerd.''

Irving staat terecht omdat hij zestien jaar geleden verscheidene voordrachten heeft gehouden. Daarin ontkende hij het bestaan van een stelselmatige vernietiging van een groot deel van het Joodse volk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is in Oostenrijk al eerder veroordeeld voor dat feit en kan, als hij schuldig wordt bevonden, tot een lange celstraf veroordeeld worden.

Opmerkelijk is overigens dat Irving enige tijd terug, hij werd op 11 november 2005 aangehouden in Oostenrijk, de aanklacht tegen hem nog ''belachelijk'' noemde. Nu zegt hij dat er voor hem niets anders opzit dan schuld te bekennen en spijt te betuigen dat hij met zijn vroegere uitlatingen slachtoffers van de Holocaust heeft beledigd.

De Brit is eerder voor het ontkennen van de Holocaust ook al veroordeeld in Groot-Brittannië en Duitsland. Bovendien is hij in een aantal landen 'persona non grata'. Hij schreef een groot aantal boeken met lovende biografieën over Adolf Hitler. Irving is dan ook zeer populair in neo-nazikringen.

Update 20:25
De rechtbank heeft Irving vanmiddag veroordeeld tot 3 jaar celstraf, zo meldt het NOS Journaal. De 67-jarige Brit gaf toe eind jaren tachtig lezingen te hebben gegeven in Oostenrijk waarin hij ontkende dat de nazi's in de Tweede Wereldoorlog systematisch joden hebben omgebracht. Inmiddels denkt hij daar anders over, zo liet hij aan de rechter weten.

Omdat het de tweede keer is dat hij in Oostenrijk wegens negationisme terecht stond, had hij tot 10 jaar straf veroordeeld kunnen worden.