Duitse politicus wil Turkse film verbieden

Icoon FilmEdmund Stoiber, de conservatieve premier van de Duitse deelstaat Beieren, wil dat de Turkse film 'Kurtlar Vadisi - Irak' (De Vallei Van De Wolven - Irak) per direct uit de Duitse bioscopen wordt gehaald. Stoiber roept exploitanten op de 'racistische en antiwesterse' film niet meer te tonen, zo melden Duitse media.

In de film gaat de held van het verhaal, een Turkse geheim agent, achter de schurk, een Amerikaanse militaire bevelvoerder in Irak, aan. De Amerikaan zou verschillende oorlogsmisdaden op zijn naam hebben, en onder andere verantwoordelijk zijn voor een bloedbad op een bruiloft. Verder wordt in de film een joodse arts opgevoerd, die in de beruchte Iraakse gevangenis Abu Ghraib organen van gevangenen verwijdert en doorverkoopt aan rijke westelingen.

Kurtlar Vadisi trekt sinds de première volle zalen in Turkije. De film is de duurste Turkse film ooit, en draait sinds 9 februari ook in Duitsland en andere Europese landen. Vandaag is in Rotterdam de Nederlandse galapremière. Kurtlar Vadisi moet ook gaan draaien in de Verenigde Staten en Australië.