Bot: geen speciale code belediging moslims

BotCDA-minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken ziet helemaal niets in een speciale code die voorkomt dat de islamitische profeet Mohammed in het westen wordt beledigd. Gisteren zei de de secretaris-generaal van de OIC (Organisatie van de Islamitische Conferentie), de Turk Ekmeleddin Ihsanoglu, dat landen als Nederland het beledigen van de profeet gelijk zouden moeten stellen met bijvoorbeeld majesteitsschennis of het ontkennen van de holocaust. De twee bewindslieden overlegden gisteren met elkaar.

Volgens Ihsanoglu zou Bot dit voorstel in het kabinet bespreken. Tegenover het Radio 1-journaal liet de minister echter weten helemaal geen voorstander te zijn van een dergelijke gedragscode. De OIC, waarbij 57 islamitische landen zijn aangesloten die 1,3 miljard moslims in de wereld vertegenwoordigen, zei gisteren niet te willen tornen aan de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Wel riep de OIC Europa op het heiligste van het moslimgeloof, de profeet Mohammed, te beschermen.

Bot haalde ook hard uit naar hetgeen de OIC-baas na het overleg met hem aan de pers heeft gezegd over Joden en moslims. Ihsanoglu zei dat de manier waarop moslims in het westen worden bejegend vergelijkbaar is met de vervolging van de Joden voor de Tweede Wereldoorlog en dat alles in het werk moet worden gesteld om te voorkomen dat moslims een vergelijkbaar lot wacht. ''Volkomen misplaatst'', noemde Bot die opmerking: ''Het is niet de bedoeling van de cartoons moslims in zoverre kwaad te doen dat ze in vernietigingskampen terechtkomen.''