Beatrix liet Amnesty lobbyen op paleis

Icoon KoningshuisDe directeur van Amnesty International mocht in 2002 in het paleis Noordeinde lobbyen van Koningin Beatrix. Directeur Vriesendorp sprak bij een staatsbanket met president Obasanjo van Nigeria over de steniging waartoe de Nigeriaanse vrouw Amina Lawal was veroordeeld. De steniging ging uiteindelijk niet door. Dat staat in 'Het Grote Lobbyboek' van Erik van Venetië en Jaap Luikenaar. De schrijvers vinden Beatrix de meest onderschatte lobbyist.

De Amnesty-directeur vertelde Obasanjo hoe het Kamerdebat over de zaak-Lawal die dag was verlopen. Ten slotte wees hij de Nigeriaanse president op diens ondertekening van de Universele verklaring van de rechten van de mens. "Ik hoop dat ik iets voor Amnesty heb kunnen doen", zei Beatrix na afloop van het staatsbanket. De vrouw zou worden gestenigd vanwege overspel. Het vonnis zorgde voor internationale ophef.

Het was voor Amnesty de eerste keer dat ze bij een staatsbanket aanwezig waren. Bij het banket waren in totaal 120 gasten aanwezig.