Dierenbescherming wil grote grazers bijvoeren

DaanA had ons via de nieuws-submit het volgende herschreven bericht te melden:

Icoon AlgemeenWaar mensen als het vriest lekker bij de kachel chocolademelk gaan drinken, is de winter voor veel grote grazers in natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland ieder jaar weer fataal. Toen het vorig jaar maart opeens begon te sneeuwen en het 20 graden vroor, stierven honderden dieren, omdat ze al hun vetreserves al verbruikt hadden. De Dierenbescherming heeft er bij Staatsbosbeheer op aangedrongen de grazers, zoals edelherten, runderen en paarden, dit jaar op tijd bij te gaan voeren, maar Staatsbosbeheer, bij wie het natuurgebied in beheer is, weigert.

T. Posthumus Meysjes, directeur van de Dierenbescherming, legt uit dat het meningsverschil vooral om cijfers gaat. Voor de Dierenbescherming is het niet acceptabel dat meer van 15 % van de dieren aan de kou sterft, terwijl Staatsbosbeheer 60 % nog acceptabel vindt. Staatsbosbeheer is eigenlijk helemaal tegen bijvoeren. In de winter staat de energiestand van de dieren immers op een laag pitje; te veel eten betekent een vervroegde bronst en dus te vroeg geboren kalveren, die dan weer kwetsbaarder zijn dan normaal.

Overigens houden veeartsen van Staatsbosbeheer de dieren goed in de gaten. Als het te slecht gaat met een dier, wordt het afgeschoten. Ook blijft de populatie vooralsnog stabiel. De laatste tellingen leverden 1530 edelherten, 954 konikpaarden en 554 Hechrunderen op, ongeveer hetzelfde als vorig jaar.

-
Submit zelf ook eens een herschreven bericht! Dit kan via de nieuws-submit.