Oostenrijk: Mohammed niet afbeelden

Reigndear had ons via de nieuws-submit te melden:

'Mag niet'Volgens de president van huidig EU-voorzitter Oostenrijk mogen media geen afbeeldingen van de profeet Mohammed afdrukken als de islam dat verbiedt. Een cartoon over Mohammed is dan dubbel fout aldus president Heinz Fischer, die vandaag sprak in het Europees Parlement over de spotprentenkwestie.

Fischer tot de EU-parlementariërs: ''Respect voor religieuze gevoelens van wat mensen heilig vinden is een belangrijk element in het samenleven. Het is geen onaanvaardbare beperking van een fundamenteel recht. Journalistieke vrijheid vraagt bedachtzaamheid en respect. Als miljarden mensen op deze aarde vreedzaam willen leven, is het geen overbodige luxe om rekening te houden met de waarden van anderen. Dat geldt uiteraard ook in andere richtingen.''

De Oostenrijker zegt vaak in kranten te lezen dat de vrijheid van meningsuiting boven alles gaat: ''Ik zie dat anders. De vrijheid van meningsuiting is verweven met andere vrijheden. Ze functioneren in relatie met elkaar.'' Fischer sprak zich wel uit tegen een gedragscode voor de media, omdat niet alle karikaturen over één kam te scheren zijn.

OIC

'Bescherm profeet Mohammed'
Volgens de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) moeten Europese landen als Nederland het beledigen van de profeet Mohammed voor de wet gelijkstellen met bijvoorbeeld majesteitsschennis, het gebruik van nazisymbolen of het ontkennen van de holocaust. De baas van het OIC, de Turk Ekmeleddin Ihsanoglu, liet dat vandaag aan CDA-minister Ben Bot weten. Bot zei de zaak binnen het kabinet te zullen bespreken.

De OIC, waarbij 57 islamitische landen zijn aangesloten die 1,3 miljard moslims in de wereld vertegenwoordigen, zegt niet te willen tornen aan de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Wel roept de OIC Europa op het heiligste van het moslimgeloof, de profeet Mohammed, te beschermen.

Joden
Volgens Ihsanoglu is het niet nodig om antisemitische uitingen in de pers in het Midden-Oosten aan te pakken: ''Arabieren zijn zelf semieten. Daarin worden de joden niet beledigd, maar Israël. Het zijn politieke cartoons tegen Israël.'' De internationale positie van moslims vergeleek Ihsanoglu weer wel met die van de Joden voor de Tweede Wereldoorlog: ''We moeten nu samenwerken om te voorkomen dat met de moslims gebeurt, wat er met de Joden is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog.''


Spotprent uit 2005, gepubliceerd in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Een Jood houdt de wereld aan een touwtje (Joden regeren dan wel bespelen de wereld). Niet nodig om aan te pakken volgens OIC, want zou gericht zijn tegen Israël.

Meer anti-Joodse prenten uit de Arabische media.