BZN stopt ermee

De Band Zonder Naam (BZN) gaat ermee stoppen. In het najaar begint de band aan een afscheidstournee. Dat hebben de leden van de Volendamse band zojuist bekend gemaakt op een persconferentie in hotel Spaander in hun woonplaats. De groep bestaat nu veertig jaar. Bassist Jan Tuijp voerde tijdens de bijeenkomst het woord. "Een tijd geleden vertelde Jan Keizer ons dat hij het na veertig jaar welletjes vond en dat hij wilde stoppen met BZN".

"Wij schrokken in eerste instantie wel, maar hebben respect voor de beslissing", zo zegt Tuijp. "Jan heeft zich per slot van rekening veertig jaar lang in het zweet gewerkt voor BZN en hij is van buitengewoon grote waarde geweest voor de groep. In goed overleg hebben wij daarom besloten dat de volgende tour de laatste zal zijn. We zullen dan op grote schaal onze fans bedanken voor alle support die wij mochten ontvangen al die jaren."

Gemeten naar het aantal top 40-hits zijn de Volendammers de populairste Nederlandse band aller tijden. BZN heeft 54 top 40-hits op zijn naam staan, waarvan er overigens maar twee een nummer 1 hit werden.

Het meest bepalende gezicht van de band is Jan Keizer. Hij was er echter niet vanaf het begin bij, maar sloot zich in 1969 als drummer aan. Vijf jaar later trad hij aan als zanger. BZN sleepte verschillende prijzen in de wacht. Zo kreeg Jan Keizer een koninklijke onderscheiding en de groep onder meer een Gouden Harp (1983) en een Edison Music Award (2001).


De nummer 1 hit 'Mon Amour'