Niets mis met spotprenten Turkse premier

IronMikey had ons via de nieuws-submit te melden:

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag bij een rechtbank in Ankara een nederlaag geleden, in een zaak die hij had aangespannen tegen een blad dat spotprenten over hem had geplaatst. Erdogan wenste 25.000 euro schadevergoeding voor de satirische prenten, maar de rechtbank besliste dat er niets mis is met de tekeningen.

De door Erdogan gewraakte cartoons waren begin vorig jaar geplaatst door het linkse blad Penguen. Het tijdschrift had de tekeningen juist gepubliceerd uit solidariteit met de tekenaar Musa Kart, die door Erdogan eerder wél met succes voor de rechter was gedaagd vanwege een spotprent (Erdogan als kat verstrikt in een bolletje wol).

Penguen plaatste satirische tekeningen waarop Erdogans hoofd was bevestigd aan de lichamen van een kikker, kameel, aap, slang, eend en olifant. Volgens de Turkse rechtbank hebben deze prenten de rechten van de premier niet geschonden.

Het was de tweede nederlaag voor de Turkse premier in korte tijd. In december bepaalde een hof van beroep dat een andere karikatuur uit een linkse krant, waarop Erdogan te zien is als paard dat wordt bereden door een van zijn adviseurs, niet strafbaar was. Daarmee werd een strafbaarstelling door een lagere rechtbank verworpen. En begin deze maand nog liet Erdogan in het kader van de Deense spotprenten over de profeet Mohammed weten dat de persvrijheid in West-Europa zou moeten worden ingedamd, omdat die te ver is doorgeschoten. Vandaag zei EC-voorzitter Barroso echter dat de vrijheid van meningsuiting in Europa een 'fundamentele waarde' is waarmee niet kan worden gemarchandeerd.


De prenten uit de Penguen