EC-voorzitter achter Denemarken

Europese Commissie-voorzitter Jose Manuel Barroso heeft voor het eerst in het openbaar verklaard achter Denemarken te staan in de kwestie van de omstreden cartoons over de islamitische profeet Mohammed. Volgens Barroso is de vrijheid van meningsuiting in Europa een 'fundamentele waarde' waarmee niet kan worden gemarchandeerd.

De Deense krant Jyllands-Posten, die de cartoons in september afdrukte, heeft wel zijn verontschuldigingen aangeboden voor feit dat moslims zich beledigd voelen, maar niet voor het publiceren van de spotprenten. De Deense regering heeft geweigerd zich met de kwestie te bemoeien, omdat dit de persvrijheid zou aantasten.

Barroso geeft nu zowel de Deense regering als Jyllands-Posten gelijk. Volgens de EC-voorzitter is het beter om te veel te publiceren, dan om geen vrijheid te hebben. Hij zegt geschokt te zijn van beelden van moslims die ambassades aanvielen en de Deense vlag in de brand staken.

Doden
In Pakistan vielen vandaag twee doden bij demonstraties tegen de spotprenten. In Lahore openden veiligheidsbeambten het vuur, omdat betogers probeerden een bank in brand te steken.

In de stad betoogden vandaag zo'n 5.000 demonstranten. Ze richtten hun woede ook op een McDonald's-vestiging en een restaurant van de Pizza Hut. Tevens moest het plaatselijke Holiday Inn hotel het ontgelden, evenals zo'n tweehonderd auto's. Het kantoor van het Noorse mobiele telefoniebedrijf Telenor werd geplunderd. Verder was het provinciaal parlement doelwit van de protesten. Daar zette de politie traangas in. Ook in de hoofdstad Islamabad braken rellen uit. Daar probeerde boze moslims de diplomatenwijk binnen te dringen. Ze werden verjaagd door de oproerpolitie.