Joey Cheek wil president van de VS worden

Joey CheekJoey Cheek, de Amerikaanse schaatser die gisteren het Olympisch goud op de 500 meter won, wil president van Amerika worden. Dat vertelde hij gisteren in een persconferentie na afloop van zijn gouden race. De 26-jarige Cheek zal direct na de Spelen stoppen met zijn sport en aan een studie economie beginnen.

"Eigenlijk stelt het schaatsen niet zoveel voor. We zijn volwassen mannen en schaatsen in maillots rond. Nu ik in deze sport heb bereikt wat ik wilde bereiken, ga ik studeren", liet de schaatser die eerder dit jaar wereldkampioen werd weten. Hij maakte tevens bekend dat hij zijn prijzengeld, 25.000 dollar, zal overmaken aan 'Right to Play', een organisatie van voormalig schaatskampioen Johann Olav Koss die kinderen in oorlogsgebieden steunt. "De beste manier om dank je te zeggen na deze gouden medaille is door geld weg te geven. En ik vraag nu ook aan alle sponsors om miljoenen te schenken. Wat Koss voor anderen heeft gedaan, is verbazingwekkend. Zo wil ik ook leven", verklaarde Cheek.

Overigens had de Amerikaanse schaatser zich in een persoonlijk gesprek met Koss laten overtuigen dat zijn geld ook goed terecht zal komen. Cheek: "Ik ben deze week wel eerst naar Right to Play gegaan om te kijken hoe transparant die organisatie is, want ik voel er niets voor dat van elke dollar een kwartje aan administratiekosten opgaat."

-------
Meer Olympisch nieuws lees je op de speciale Winterspelensite van FOK!