Rechtszaak dreigt om WK-shirts

Flem had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Nederlands ElftalDe ontwerpen van de nieuwe shirts van het Nederlands elftal die gisteren werden gepresenteerd zijn gejat. Dat stellen AD-columnist Hugo Borst en collega-journalist/publicist Matty Verkamman. Zij claimen de geestelijke vaders te zijn van het nieuwe thuis- en uitshirt. Ze willen producent Nike dan ook voor de rechter slepen.

"Tenues die Hugo Borst en ik van A tot Z hebben bedacht, en dan doel ik met name op het nieuwe witte uit-shirt dat een hommage is aan het allereerste Oranje-truitje uit 1905," zo zegt Verkamman. "Anderhalf jaar geleden hebben we het idee daarvoor zelf bij Nike geïntroduceerd. Dat gebeurde op hun verzoek en we zouden er vervolgens nog van horen. Dat gebeurde niet, tot drie weken geleden. Toen werden we geconfronteerd met de kant en klare shirts, precies gemaakt naar het beeldmateriaal dat wij Nike destijds hebben gegeven."

Verkammen kreeg wel geld voor zijn inspanningen, maar zijn collega Borst niet. "Borst is gewoon onfatsoenlijk behandeld. Dat vind ik niet fair en daarom verklaar ik me solidair met hem." Verkammen zou gisteren eigenlijk het woord voeren tijdens de shirtpresentatie, maar daar zag hij na ingrijpen van Nike vanaf. Volgens Verkamman mocht hij van Nike niet de column, waarin hij zijn visie op de affaire zou geven, voordragen. "Nike bood nog wel aan dat ik een compromistekstje kon opzeggen. Daar heb ik resoluut voor bedankt. Ik laat me het vrije woord niet ontnemen."

Nike zegt met diverse partijen gesproken te hebben over de shirts. "We hebben met heel veel mensen gesproken en hebben heel veel suggesties en ideeën aangehoord en verwerkt. Dat we in het eindontwerp zouden kiezen voor een terugkeer naar het verre verleden, dat stond bovendien al eerder dan anderhalf jaar geleden vast. Een eventuele rechtsgang zien wij met vertrouwen tegemoet", zo zegt een woordvoerder van Nike in een reactie.
__________
Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK!Voetbalmanager!