Haagse moskee klaagt NOVA aan

TelevisieDe omstreden As-Soennah moskee in Den Haag gaat een rechtszaak aanspannen tegen het tv-programma NOVA. Reden is de uitzending van afgelopen vrijdag. Toen wijdde de actualiteitenrubriek een special aan de Deense cartoons over de islamitische profeet Mohammed.

In de uitzending werd gediscussieerd over de cartoons met onder meer Paul Scheffer, Mohammed Cheppih, Ayaan Hirsi Ali, Fatima Elatik, Lousewies van der Laan en André Rouvoet. Ook diverse cartoonisten en hoofdredacteuren van kranten deden mee. De uitzending sloot af met een cartoonstrip van vaste NOVA-tekenaar Joep Bertrams. Daarin fungeerde een moslim die bakstenen op zijn hoofd kreeg die onder meer wandaden van radicale moslims voorstelden. Die stenen deden de moslim niks, maar toen een papiertje met een tekening op zijn hoofd viel ging hij volledig uit zijn dak.

Volgens het bestuur van de Haagse moskee was de uitzending onnodig kwetsend en provocerend voor moslims. De cartoons zelf waren volgens de klagers niet eens half zo 'erg' als de toon van de uitzending. Bovendien heeft NOVA met het opnieuw vertonen van de spotprenten olie op het vuur gegooid, zo zegt de moskee waar de omstreden imam Sheich Fawaz Jneid preekt.

-
NOVA-uitzending Spotprentendebat.