Jachtincident: Cheney had geen vergunning

Dick CheneyDick Cheney, die afgelopen weekend tijdens een jachtpartij op kwartels een metgezel op een schot hagel trakteerde, had geen geldige vergunning. Voor de jacht op kwartels is een extra zegel nodig, die ontbrak in de jachtvergunning van de Amerikaanse vice-president. De benodigde zeven dollar zouden inmiddels door de 65-jarige politicus alsnog zijn overgemaakt.

Het incident vond zaterdag plaats op een privť-terrein van een kennis van Cheney. Het slachtoffer, de prominente Texaanse advocaat Harry Whittington (78), wilde een zojuist geschoten vogel oppakken. In het hoge gras en het schemerdonker werd de man echter niet opgemerkt door Cheney, die zijn jachtmetgezel vol raakte. Whittington moest met schotwonden in gezicht, hals en romp worden opgenomen in een ziekenhuis. Hij heeft inmiddels de intensive care verlaten, en zijn toestand is 'stabiel en niet ernstig', aldus een arts.

Volgens een lokale politiechef betrof het een ongelukkig jachtongeval, en was er geen sprake van alcoholgebruik of ander laakbaar gedrag. Ondertussen is het Witte Huis in opspraak gekomen omdat het schietincident pas na achttien uur bekend werd, nadat de eigenaresse van de ranch waar het plaatsvond het had gemeld aan een lokale krant. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering verdedigde maandag de beslissing het incident niet openbaar te maken door te stellen dat de eerste prioriteit de zorg voor het slachtoffer was. Ook benadrukte hij dat Cheney het ongeval niet verweten kon worden, omdat Whittington niet duidelijk zou hebben aangegeven waar hij zich bevond. Critici menen echter dat degene die een trekker overhaalt altijd verantwoordelijk is, en zich moet vergewissen waar metgezellen zich bevinden.