OS: Wüst verovert gouden plak

Icoon SchaatsenIreen Wüst heeft een gouden medaille veroverd op de 3.000 meter tijdens de Olympische Winterspelen. Renate Groenewold eindigde als tweede, voor Cindy Klassen.

Wüst verscheen als eerste van de kanshebbers op het ijs. De negentienjarige reed een zeer vlak schema, met weinig verval. Uiteindelijk kwam ze uit op een tijd van 4.02,43, drie seconden onder het baanrecord en tevens een persoonlijk record. Alle favorieten beten hierna hun tanden stuk op de tijd van de Nederlandse. Iedereen kwam tekort: titelverdedigster Claudia Pechstein, Clara Hughes en Daniela Anschütz.

De rit tussen Renate Groenewold en Cindy Klassen leverde het grootste gevaar op voor de notering van Wüst. Klassen startte sterk, maar Groenewold bleef goed bij. Een krachtige eindsprint leverde Groenewold de ritzege op, en naar later bleek de zilveren medaille. Het brons was uiteindelijk een prooi voor Klassen. Ook Anni Friesinger bleef steeds boven het schema van Wüst en met een vierde plaats valt ze buiten het podium.

"Dit kan gewoon niet. De slopendste twintig minuten uit mijn leven waren het. Ongelooflijk dit", zei Wüst. De Brabantse kende vorig seizoen haar doorbraak tijdens het NK allround. Bij het EK in Hamar eerder dit jaar werd ze derde.

Moniek Kleinsman, de derde Nederlandse participant, steeg niet boven zichzelf uit met een zeventiende plaats. Daardoor mag Nederland slechts twee rijders afvaardigen op de 5.000 meter, waardoor Gretha Smit afvalt.


Uitslag 3.000 meter dames:

1. Ireen Wüst (Ned) 4.02,42
2. Renate Groenewold (Ned) 4.03,48
3. Cindy Klassen (Can) 4.04,37

4. Anni Friesinger (Dui) 4.04,59
5. Claudia Pechstein (Dui) 4.05,54
6. Daniela Anschütz (Dui) 4.06,89

17. Moniek Kleinsman (Ned) 4.13,81

--
Een uitgebreider verslag lees je op de speciale winterspelensite van FOK!