Staatssecretaris wil meer kerncentrales

Icoon PolitiekIn Nederland moeten meer kerncentrales komen. Dat zei CDA-staatssecretaris Van Geel van Milieu vanmiddag in het tv-programma Buitenhof. Volgens de bewindsman is kernenergie in ons land "een heel serieuze optie". Hij acht het dan ook niet onmogelijk dat er in Borssele een tweede kerncentrale komt. Volgens Van Geel is kernenergie nodig om de klimaatdoelstellingen in het jaar 2020 te halen, zoals afgesproken in het Kyoto-verdrag.

Ons land kan de visie vam de staatssecretaris niet ontkomen aan een keuze tussen kernenergie en kolencentrales om de . Zelf sprak Van Geel "niet een voorkeur uit". De kerncentrales zouden wel aan strikte voorwaarden moeten voldoen in verband met de veiligheid, het terrorisme en de opslag van radioactief afval.

Naast Borssele zijn kerncentrales aan de kust, Delfzijl en de Tweede Maasvlakte een optie. Daarbij tekende Van Geel aan, dat in Zeeland "draagvlak" voor kernenergie bestaat.

De uitspraak van Van Geel is niet goed gevallen bij de milieubeweging. Natuur en Milieu is "geschokt". Greenpeace is "verbaasd" over de "ommezwaai" van Van Geel. Iets waar VVD-Tweede Kamerlid De Krom juist weer blij mee is. GroenLinks wil Van Geel dinsdag in de Tweede Kamer aan de tand voelen over zijn uitspraken in Buitenhof.