Ruim 50 arrestaties spotprentbetoging Antwerpen

Een moslimbetoging gisteren in de Belgische stad Antwerpen tegen de omstreden cartoons van de islamitische profeet Mohammed, is behoorlijk uit de hand gelopen. In eerste instantie verliep de betoging gemoedelijk, met een gebedsdienst van zo'n 500 moslims op de Groenplaats. Daarna begon men echter met een niet geplande mars door de stad, die door de politie slecht te begeleiden was. Een harde kern van zo'n honderd reljongeren begon flessen en stenen te gooien naar de politie, die uit voorzorg in gevechtstenue aanwezig was.

Toen jongeren over auto's gingen lopen en probeerden reclamepanelen van horecazaken te vernielen, kwamen agenten hard in actie. In totaal hield de politie 52 personen aan. Onder de arrestanten bevonden zich verschillende minderjarigen.

Volgens een politie-woordvoerder hebben agenten samen met moslimverantwoordelijken tevergeefs geprobeerd om via bemiddeling de heethoofden te kalmeren. De politie betreurt het geweld en spreekt van een hardnekkige agressieve kern van een honderdtal jongeren, die het voor de rest verpest heeft.