Wouter Bos is blij met Jozias van Aartsen

Wouter BosWouter Bos is blij met de kritiek die zijn VVD-collega Van Aartsen regelmatig richting de PvdA uit. Dat zei de sociaal-democratische voorman vanmiddag in een speech ter gelegenheid van de start van de gemeenteraadsverkiezingen. "Hij realiseert zich niet dat hoe harder hij slaat, des te beter wij ons voelen. Elke keer dat wij hem horen, komt er weer ergens in het land een zetel voor ons bij", aldus Bos.

Van Aartsen werd daarom door Bos uitgeroepen tot 'campaigner van het jaar'. De PvdA'er roemde vervolgens het werk van zijn wethouders in een aantal grote steden. "Zij laten ook elke dag zien dat de Partij van de Arbeid andere keuzes maakt dan Van Aartsen, dan de VVD, dan het kabinet Balkenende", aldus Bos. Met de wethouders wil Bos een 'stedencontract' tekenen. Hierin is een belofte opgenomen dat de lokale bestuurders de PvdA-voorman aan zijn afspraken kunnen houden, mocht hij in 2007 premier worden.

De PvdA hoopt bij de gemeenteraadsverkiezingen het verlies dat ze in 2002 leed goed te maken, en zo terug te komen op het niveau van 1998. Bos en partijvoorzitter Michiel van Hulten zien een groeiend vertrouwen bij het actieve kader. "In 2002 waren veel PvdA'ers bang de straat op te gaan en werden ze vijandig bejegend. Nu moeten we het enthousiasme temperen", aldus Bos. De partij was vandaag niet alleen bijeen om de aftrap te verrichten voor de verkiezingscampagne voor de gemeenteraden, maar ook om het 60-jarig bestaan te vieren.