OS: Zilver Sven Kramer op 5.000 meter

Icoon SchaatsenSven Kramer heeft Nederland de eerste medaille bezorgd op de Olympische Winterspelen van Turijn. De jonge Fries veroverde het zilver op de 5.000 meter. Chad Hedrick finishte als eerste.

Chad Hedrick reed een uitmuntende race op de Oval Lingotto. De voormalige inlineskater noteerde bijna alleen maar rondjes onder de dertig seconden en bleef maar net verwijderd van het Olympische record: 6.14,68. Hedrick had het voordeel dat hij na Kramer en Verheijen de baan op moest, en zich dus kon richten op die tijden.

Even voor Hedricks greep naar de macht duelleerden Verheijen en Kramer tegen elkaar. De Fries domineerde de complete race en zijn 6.16,40 bleek genoeg voor zilver. Verheijen bleef in het spoor van Kramer en met 6.18,84 werd hij vierde. Even leek Verheijen goed voor brons, maar een fabuleuze eindsprint van Fabris deed hem van het podium belanden.

Bob de Jong slaagde er niet te stunten in zijn rit tegen Hedrick. De Jong eindigde wel als zesde, hetgeen beter is dan zijn abominabele optreden in Salt Lake City. Destijds bleef hij slechts twee schaatsers voor. Bart Veldkamp deed het meer dan verdienstelijk met een dertiende stek.

"Ik mag niet klagen met zilver, al had ik graag willen winnen," zei Kramer. "Natuurlijk is het een voordeel dat Hedrick na mij mocht starten. Ik had graag een onderling duel met hem uitgevochten." Hedrick was uiteraard opgetogen: "Ik ben emotioneel, dit is een speciale dag." De Amerikaan is nog niet klaar: "Ik wil graag naar huis met nog een gouden plak."

Morgen vindt de 3.000 meter bij de dames plaats. De favorieten zijn Anni Friesinger en Cindy Klassen. De Nederlandse eer wordt verdedigd door Moniek Kleinsman, Renate Groenewold en Ireen Wüst. In 2002 veroverde Groenewold het zilver, achter Claudia Pechstein.


Uitslag 5.000 meter heren:

1. Chad Hedrick (USA) 6.14,68

2. Sven Kramer (Ned) 6.16,40

3. Enrico Fabris (Ita) 6.18,25

4. Carl Verheijen (Ned) 6.18,84
5. Arne Dankers (Can) 6.21,26
6. Bob de Jong (Ned) 6.22,12

___________
Een uitgebreider verslag lees je op de speciale winterspelensite van FOK!