Paar arrestaties bij protest op De Dam

Icoon MohammedprotestBij de demonstratie tegen de spotprenten van de islamitische profeet Mohammed op De Dam in Amsterdam zijn vanmiddag enkele arrestaties verricht. Het protest, waarvoor geen vergunning was aangevraagd, begon rustig met ruim honderd deelnemers. Later liep dat op tot ruim 200. Het was echter geen stil protest, zoals was aangekondigd. Er werden Arabische leuzen gescandeerd en hier en daar zwaaiden wat jongeren met Marokkaanse en Palestijnse vlaggen. Ook werd er gebeden.

Na ruim een uur werden een paar jonge demonstranten agressiever. Er werden twee Deense vlaggen in de brand gestoken, jongeren met capuchons op of sjaals over het gezicht gehuld in 'Hamastrainingsjacks' renden schreeuwend over De Dam. In omringende straten sneuvelde een paar ramen. Waarschijnlijk door lieden die van de gelegenheid gebruikt wilde maken spullen te plunderen. De politie pakte dan ook enkele demonstranten op vanwege onder meer agressief gedrag. Oudere moslims probeerden de jongeren ook tot de orde te roepen.

Volgens de politie is de demonstratie door het overgrote merendeel van de betogers vreedzaam gevoerd.


Foto: FOK!-user Roi. Nog twee foto's hier en hier.

Londen
De grote demonstratie in Londen heeft minder betogers getrokken dan gedacht. De organisatoren hoopten op minstens 10.000 betogers, maar het werden er enkele duizenden. Het protest was niet alleen gericht tegen de spotprenten, maar ook tegen de gewelddadige manier waarop in Arabische landen wordt gedemonstreerd en de wijze waarop radicale moslims een week eerder in Londen van zich lieten horen.

In Parijs gingen zo'n 3.000 moslims de straat op om te betogen tegen de cartoons. In de Duitse stad Düsseldorf kwamen 2.000 mensen op de been om te demonstreren tegen de publicatie van de omstreden prenten in de Europese media. Een betoging in Berlijn trok slechts 120 man.