Groot moslimprotest in Londen

In Londen worden vanmiddag 30.000 betogers verwacht in een protestmars tegen de Deense spotprenten over de islamitische profeet Mohammed. De betoging is overigens vooral bedoeld om Britse islamieten de gelegenheid te geven hun zorg te uiten over de groeiende anti-islamitische sentimenten in Europa. De burgemeester van Londen, Ken Livingstone, zal meelopen in de protestmars.

De organisatie van het protest wil óók een tegenwicht bieden aan extremisten die vorige week voor veel ophef zorgden in Londen. Zo'n 400 betogers waren toen voor de Deense ambassade bijeen met spandoeken die opriepen om iedereen te vermoorden die de islam beledigt. Tot woede van veel Britten greep de politie niet in. Later werd wel een man aangehouden die zich tijdens het protest verkleed had als zelfmoordterrorist. Het bleek nota bene een voorwaardelijk vrijgelaten heroïne-dealer te zijn, die meteen werd teruggestuurd naar de gevangenis.


Radicale Britse moslims vorige week vrijdag

Aangifte
In Frankrijk gaat de Raad van Moslims (CFCM) een strafklacht indienen tegen de Franse media die de afgelopen week de cartoons hebben gepubliceerd. Eerst drukte France Soir de spotprenten af, wat tot ontslag leidde van de hoofdredacteur. Daarop plaatste andere kranten (Libération, Le Figaro en Le Parisien) uit steun ook de cartoons. Het is onduidelijk op welke juridische grond de CFCM een zaak denkt te hebben.

Het linkse satirisch weekblad Charlie Hebdo drukte deze week de twaalf Deense spotprenten ook af, samen met nieuwe cartoons en commentaren. De oplage steeg daardoor van normaal 100.000 naar maar liefst 400.000. De Franse regering dringt bij de pers overigens aan om respect en terughoudendheid bij publicaties over religies en levensovertuigingen.

Vanwege de publicatie van de gewraakte prenten bestookten woedende Iraanse moslims gisteren de Franse ambassade in Teheran met brandbommen.