Deense imam Laban wil debat met Hirsi Ali

Ayaan Hisri AliDe Palestijns-Deense imam Aboe Laban, verantwoordelijk voor de verspreiding van de omstreden Deense cartoons in het Midden-Oosten, wil in debat met de Nederlandse politica Ayaan Hirsi Ali. "Ayaan Hirsi Ali verergert de ellende door Europeanen te bedriegen", liet de omstreden imam tijdens een bijeenkomst in een moskee in Kopenhagen weten.

Hij reageerde op een lezing die Nederlands beroemdste Kamerlid donderdag in Berlijn hield. Hirsi Ali betoogde daar het 'noodzakelijk en belangrijk' te vinden om de islam en de leer van Mohammed te bekritiseren, ook als volgelingen van de profeet zich daardoor beledigd voelen. "Ik sta klaar om met haar in debat te gaan", stelde de Deense provocateur in een reactie.

Jan Peter Balkenende
Ook Balkenende reageerde gisteren gepikeerd door de woorden van Hirsi Ali. Hij viel met name over de stelling van de VVD'er dat ze zou willen dat de Nederlandse premier net zo veel lef had als zijn Deense collega Rasmussen, die in tegenstelling tot Balkenende de druk uit de moslimwereld om de persvrijheid te beknotten tot dusver zou hebben weerstaan. "Ik vraag me af of dit het debat in Nederland verder helpt", reageerde Balkenende, die zei te geloven 'dat we niet veel hebben' aan de bijdrage van Hirsi Ali in het debat over de cartoons.

De uitspraken van de VVD-politica verbaasde Balkenende, omdat tijdens een eerder Kamerdebat er een 'breed draagvlak' bleek voor het kabinetsstandpunt, ook bij VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen en Hirsi Ali. Volgens Van Aartsen vertolkte zijn fractielid het VVD-standpunt in Berlijn. "En die ene opmerking over Balkenende? Nou ja, dat is Ayaan."