Olympische Winterspelen Turijn geopend

Icoon SchaatsenDe Olympische Winterspelen in Turijn zijn vanavond officieel geopend. Stefania Belmondo had de eer de vlam te ontsteken. De Nederlandse ploeg kwam onder aanvoering van schaatser Jan Bos het Stadio Olimpico binnen.

De Italiaanse president Carlo Ciampi verklaarde de Spelen officieel voor geopend, waarna slalomspecialist Giorgio Rocca namens de atleten de olympische eed aflegde. Stefania Belmondo mocht de vlam ontsteken. Belmondo was een fameuze langlaufster. De inmiddels 37-jarige Italiaanse won maar liefst tien olympische medailles gedurende haar carriŔre, waarvan twee goud. Alberto Tomba, de legendarische alpineskiŰr, werd dus gepasseerd, al kwam hij wel het stadion binnen met de toorts.

Voorafgaand aan dit klassieke protocol vond een gevarieerde show plaats, met onder meer aandacht voor de Italiaanse geschiedenis. Traditioneel presenteerden alle ploegen zich aan de toeschouwers, met de Grieken voorop. Jan Bos droeg voor Nederland de vlag. In tegenstelling tot de opening van Salt Lake City vier jaar geleden presenteerde bijna de voltallige Oranje-equipe zich.

Jan Bos draagt Nederlandse vlag

In totaal geven 35 Nederlandse sporters acte de prÚsence in de komende twee weken. Het leeuwendeel daarvan (twintig) komt voor rekening van het schaatsen. Ook in het bobsleeŰn, shorttrack en snowboarden verschijnen landgenoten aan de start. Tijdens de vorige Winterspelen in Salt Lake City won Nederland driemaal goud en vijf keer zilver.

Morgen vinden er meteen vier finales plaats. De Nederlandse ogen zijn vooral gericht op de 5.000 meter bij het schaatsen. Carl Verheijen, Sven Kramer en Bob de Jong mogen zeker medaillekansen worden toegedicht. Het eerste schaatsnummer gaat om 15.30 uur van start, met de rit tussen Bart Veldkamp en Claudiu Grozea. De Olympische Winterspelen duren tot en met zondag 26 februari.

___________
Voor nieuws, uitslagen, verslagen, portretten en historie: neem eens een kijkje op de speciale winterspelensite van FOK!