Spotprentprotest jongeren in Maastricht

pberends, Eekje, NS-hater, Bas028, --HOOLIE-- en Nyrem hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenOp Plein 1992 in Maastricht heeft een groep van ongeveer 150 allochtone tieners vanmiddag gedemonstreerd tegen de publicatie in diverse kranten van de spotprenten over de profeet Mohammed. De jongeren, naar verluidt tussen de 14 en 18 jaar oud, staken onder meer een Deense vlag in brand en riepen anti-Deense leuzen. De spotprenten verschenen in september vorig jaar voor het eerst in de Deense krant Jyllands-Posten.

De jongeren, onder wie zich ook enkele meisjes bevonden, hadden zich eerder vandaag verzameld op het station van de Limburgse hoofdstad, waarna ze onder politiebegeleiding naar het plein liepen. Ze droegen spandoeken bij zich met teksten tegen de spotprenten. Ondanks dat de groep geen vergunning had aangevraagd, stond de politie het protest toe.

Rond vier uur vanmiddag liepen de jongeren terug naar het station, en werd de demonstratie gestopt. Op de terugweg hield de groep op verscheidene plaatsen het verkeer op. De demonstranten, onder wie veel gekleed in witte djellaba's, riepen leuzen in het Arabisch. De groep werd omringd door agenten. Het kwam niet tot gewelddadigheden; wel sprongen twee jongeren tijdens de demonstratie achterin een politieauto, waarna ze dingen begonnen te roepen via een megafoon. Enkele agenten trokken hen vervolgens uit de wagen.

De spotprenten van Mohammed hebben in diverse landen tot gewelddadig protest geleid, waarbij meerdere doden zijn gevallen. In Nederland was het tot nu toe rustig gebleven. Eerder vandaag kwam nog in het nieuws dat meerdere moslimorganisaties zich hadden uitgesproken tegen een moslimdemonstratie morgen op De Dam in Amsterdam. Deze week verschenen op meerdere internetfora oproepen om zaterdag te gaan protesteren in de hoofdstad.

Chef culturele redactie Jyllands-Posten op non-actief
Flemming Rose, de chef van de culturele redactie van Jyllands-Posten en verantwoordelijk voor de publicatie van de Mohammed-cartoons in de Deense krant, is door hoofdredacteur Carsten Juste voor onbepaalde tijd op non-actief gesteld. Juste meldde dit gedaan te hebben omdat "de last die op de schouders van Rose rust" te zwaar is.

Critici menen echter dat het vertrek van cultuurchef Flemming Rose het gevolg is van een verschil van mening. Eerder deze week meldde Rose dat Jyllands-Posten bereid was om de winnende inzending van een Iraanse cartoonwedstrijd over de Holocaust af te drukken. Juste liet echter weten dat zijn krant nooit een spotprent over de holocaust zou publiceren. Deze week bleek ook al dat Jyllands-Posten drie jaar geleden weigerde om Jezus-cartoons af te drukken.

Extra lange uitzending NOVA
Actualiteitenprogramma NOVA wijdt vanavond een extra lange uitzending aan de ophef rond de spotprenten van Mohammed. Opiniemakers, cartoonisten, hoofdredacteuren en politici zullen in het programma debatteren. Te gast zijn onder meer Tweede-Kamerleden Lousewies van der Laan (D66), André Rouvoet (ChristenUnie en Ayaan Hirsi Ali (VVD). Ook de hoofdredacteuren van het Nederlands Dagblad (Peter Bergwerff) en de Volkskrant (Pieter Broertjes) zijn in de studio. Laatstgenoemde krant publiceerde de spotprenten onlangs in Nederland.

NOVA is vanavond te zien op Nederland 3, van 22.20 uur tot 23.30 uur.