Oproep moslims niet te demonstreren

AlgemeenDe aangekondigde moslimdemonstratie tegen de publicatie van Deense Mohammed-spotprenten morgen op De Dam in Amsterdam, kan op weinig steun rekenen van moslimorganisaties. De gevestigde organisaties spreken zich vrijwel allemaal uit tegen een dergelijke protestactie.

Van wie de oproep afkomstig is, is ook niet duidelijk. Waarschijnlijk is het een particulier initiatief. Bij de gemeente Amsterdam is geen vergunning aangevraagd voor een demonstratie.

Veel moslims vrezen dat de demonstratie meer kwaad dan goed zal doen. Ondanks de uitdrukkelijke oproep van de 'organisator' dat relschoppers weg dienen te blijven. Er hoeven maar een paar jongeren te gaan rellen en de hele moslimgemeenschap wordt er op afgerekend, zo stellen velen. De Unie van Marokkaanse MoskeeŰn en Marokkaanse jongerenclubs in Amsterdam hebben hun achterban dan ook opgeroepen om thuis te blijven.

Khalid Kasem van de stichting 'Ben je bang voor mij?' verwacht niet dat het morgen druk zal worden: ''Het is hier geen Libanon of Afghanistan. Wij zijn hier gewend aan het recht op vrije meningsuiting. De boosheid van de moslims geldt bovendien niet zo zeer de spotprenten als wel het gevoel er niet bij te horen. Het is de zoveelste belediging aan hun adres. De meeste moslims laten die gelaten over zich heenkomen, maar een ander deel radicaliseert erdoor. Door deze kwestie halen de extremisten weer een paar zieltjes binnen.''