'Vaak zoenen vergroot kans op hersenvliesontsteking'

YubYub had ons via de nieuws-submit te melden:

ZoenenJongeren die intensief met verschillende partners kussen, lopen een groter risico op meningitis (hersenvliesontsteking) dan leeftijdsgenoten die terughoudender zijn. Dat blijkt althans uit een onderzoek dat is uitgevoerd door een team van Australische wetenschappers.

De onderzoekers onderzochten 144 jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 die met verschijnselen van hersenvliesontsteking in Britse ziekenhuizen lagen en vergeleken hun levensstijl met die van leeftijdsgenoten. Van de deelnemers aan het onderzoek namen de wetenschappers bloedmonsters.

Wat bleek: jongeren die binnen twee weken intensief kussen met meerdere partners, student zijn en kort daarvoor ziek zijn geweest, lopen een ruim drie keer zo groot risico op een hersenvliestontsteking als tieners met een rustigere levensstijl die tegen meningitis zijn ingeënt.

De meningitisbacterie houdt zich volgens de onderzoekers op in de keel en houdt het buiten het lichaam niet lang vol. "Maar de bacterie kan makkelijk via speeksel van de ene persoon naar de ander worden overgebracht", aldus professor Robert Booy die leiding aan het onderzoek gaf. "Ik denk dat jongeren hun gedrag zouden moeten veranderen."