Overheidhackers in hoger beroep veroordeeld

JustitieHet gerechtshof in Den Haag heeft vandaag de vier jongemannen berecht die in oktober 2004 de internetpagina's overheid.nl en regering.nl middels een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) platlegden. De meeste verdachten kregen minder zware straffen opgelegd dan die de rechtbank vorig jaar uitdeelde. Alleen hoofdverdachte Erik de V. kreeg evenveel straf: 38 dagen celstraf onvoorwaardelijk, zes maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur.

M. H. (toen 17 jaar) uit Breda werd conform de eis veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur, 29 dagen jeugddetentie onvoorwaardelijk plus 6 maanden voorwaardelijk. De inmiddels 16-jarige N. A. uit Breda kreeg een werkstraf van 100 uur opgelegd, 29 dagen jeugddetentie plus een voorwaardelijke straf van 3 maanden. Voor de jongste verdachte, de 16-jarige Rotterdammer D. D. viel de voorwaardelijke jeugddetentie (2 maanden) lager uit. Hij moet 80 uur werken.

Verstoring van computerverkeer
De verdachten hoeven niet meer de cel in, omdat ze hun straf al in voorarrest hebben uitgezeten. De groep noemde de aanval een protest tegen het kabinetsbeleid. Het Hof vindt dat echter geen rechtvaardiging om dagenlang overheidssites plat te gooien. Formeel hebben ze zich schuldig gemaakt aan verstoring van computerverkeer met hinder voor dienstverlening en toegang tot informatie als gevolg; een vergrijp dat volgens de uitspraak voldoende staat omschreven in de huidige strafwet.

Buiten het platleggen van de overheidssites worden die jongeren ook verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op de site van De Telegraaf, waardoor een on-line reisbureau geen boekingen meer kon verwerken en dagblad De Telegraaf een editie niet kon uitbrengen in Turkije. Ook website GeenStijl werd door de groep dagenlang platgegooid, omdat die de identiteit van de hackers had geopenbaard. Diverse partijen claimen daarom honderdduizenden euro's schadevergoeding van de verdachten.