Gegijzelde hulpverleners weer vrij

sentinel_at_home had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenEen Nederlander en een Brit zijn gegijzeld in Colombia. Het gaat om twee medewerkers van de medische hulpverleningsorganisatie Artsen Zonder Grenzen (AzG). Een woordvoerster van AzG heeft dit donderdag gemeld in de Colombiaanse hoofdstad Bogota.

De twee hulpverleners waren in een dorp in de buurt van Ocana, in de noordwestelijke provincie Santander, toen hen werd gemeld dat ze niet mochten vertrekken, aldus de woordvoerster. Van een geweldiddadige ontvoering zou geen sprake zijn geweest. Ook zou er zou geen losgeld zijn geëist. Wel hebben de gijzelnemers andere eisen gesteld, maar daar wilde de woordvoerster niets over zeggen.

De Colombiaanse liberale krant Vanguardia meldt dat de twee worden vastgehouden door het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), een linkse rebellenbeweging. Andere media menen echter dat er een grote kans is dat de Marxistische Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia achter de gijzeling zitten. Ontvoeringen en gijzelingen vinden regelmatig plaats in Colombia, waar linkse rebellengroeperingen, rechtse paramilitairen, drugskartels en het regeringsleger al jarenlang in een strijd verwikkeld zijn.

Update 02:20
De twee hulpverleners zijn vrijgelaten, zo heeft Artsen Zonder Grenzen bevestigd. Volgens een lokale krant hebben ze drie dagen vastgezeten in het dorp. De twee werden waarschijnlijk gegijzeld door de linkse rebellengroep ELN, in grootte de tweede geurrillabeweging van Colombia. Zij zouden de gijzelaars hebben willen uitwisselen tegen de stoffelijke resten van een recent gesneuvelde leider.