'Britse haatimam heeft meer op kerfstok'

TerrorismeDe deze week in Groot-Brittannië tot 7 jaar cel veroordeelde imam Abu Hamza Al Masri heeft meer op zijn kerfstok staan dan waarvoor hij berecht is. Volgens de Britse krant The Times bezit de politie afgeluisterde telefoongesprekken tussen Hamza en terroristen in Jemen. Deze zouden zijn betrokken bij de ontvoering van zestien Westerse toeristen in Jemen, waarbij vier toeristen om het leven kwamen. Op de banden zijn gesprekken te horen waarin Hamza de ontvoerders aanwijzingen geeft. De tapes mochten echter niet als bewijs worden gebruikt in de rechtszaak tegen de éénogige met een haakhand behepte moslimgeestelijke.

Verder melden Britse media dat de imam drie van de vier zelfmoordenaars van de aanslagen in Londen zou hebben gekend. Een oom van één van de daders beschuldigt Hamza ervan zijn neef te hebben gehersenspoeld om de aanslagen te plegen. Het Britse Openbaar Ministerie krijgt veel kritiek omdat ze Al Masri veel te lang ongemoeid hebben gelaten. Zo sprak hij in 2002 in Londen radicale moslims toe tijdens een feestelijke herdenking van de aanslagen op de Twin Towers. De voormalige Britse minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett zegt dat politie en geheime diensten niet in actie durfde te komen uit angst voor rassenrellen.

Van zijn zeven jaar celstraf zal de imam er vermoedelijk nog twee moeten uitzitten. Dan zal hij hoogstwaarschijnlijk worden uitgeleverd naar de VS, die ook nog een appeltje met Al Masri te schillen hebben. De VS verdenkt hem van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. De afgeluisterde telefoongesprekken die bij de Britse rechter niet gebruikt mochten worden, zullen daar waarschijnlijk wel als bewijs worden aangedragen.


Imam Abu Hamza al-Masri