Meer en meer tips via Meld Misdaad Anoniem

Rokossovski had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon PolitieDe anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem blijkt jaarlijks meer bellers te trekken. Het afgelopen jaar leverde een dagelijkse stroom van 155 telefoontjes op, tien procent meer dan in 2004. Dankzij 'M.' werden vorig jaar 744 mensen aangehouden en 562 zaken opgelost, waaronder verschillende grote misdaden.

M.-directeur Guus Wesselink noemt de kliklijn een doorslaand succes. "Het publiek is blij dat het de informatie kwijt kan en zo meewerkt aan een veiliger samenleving", zegt hij in De Telegraaf. Bellers naar 0800-7000 kunnen er volgens hem van op aan dat de anonimiteit gegarandeerd is. Zowel advocaten als justitie (eenmalig) probeerden in 2005 bij specifieke zaken achter de identiteit van enkele melders te komen om ze te kunnen oproepen als getuige, maar het meldpunt wist zich met succes te beroepen op protocollen die de identiteit volledig afschermen.

M. stuurde in totaal bijna 13.000 tips door naar instanties als de politie, justitie, de FIOD en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), duizend meer dan een jaar eerder. Dankzij de lijn kreeg de politie belangrijke informatie over de diamantroof op Schiphol, de Hells Angels, en een op handen zijnde aanslag op Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali, zo blijkt uit het jaarverslag. Ruim 5000 tips gaan over drugshandel, waarvan weer zo'n 4000 het aangeven van illegale hennepplantages betreft. Ook werden anoniem namen doorgegeven van relschoppers bij voetbalwedstrijden.