'55% GuantŠnamo-verdachten onterecht vast'

Icoon TerrorismeMaar liefst 55 procent van de ongeveer vijfhonderd gevangenen op de Amerikaanse marinebasis GuantŠnamo Bay zit onterecht vast. Dit stellen althans twee advocaten van terreurverdachten in een rapport, dat woensdag is gepubliceerd.

Op de Cubaanse basis van de Verenigde Staten (VS) zitten terreurverdachten vast, die bijna zonder uitzondering op de basis vertoeven zonder dat er enige vorm van aanklacht is ingediend. Soms worden ze al jaren volkomen geÔsoleerd vastgehouden.

De twee advocaten hebben documenten van de Amerikaanse regering over de bewijsvoering tegen de verdachten uitvoerig bestudeerd, zo zeggen zij. Volgens de advocaten zitten sommige verdachten vast op grond van vermeende banden met organisaties die op geen enkele officiŽle lijst van terroristische bewegingen voorkomen. Slechts 8 procent staat in de Amerikaanse administratie te boek als 'al-Qaeda-stijder'.

Niet meer dan 7 procent van de gedetineerden is gearresteerd door de Amerikanen zelf of hun bondgenoten, schrijven de raadslieden. Ruim eenderde (36 procent) van de gevangenen is opgepakt door Pakistan, de Noordelijke Alliantie in Afghanistan is verantwoordelijk voor 11 procent van de aanhoudingen. Volgens de advocaten is het van 44 procent van de gevangenen onduidelijk door wie ze precies gevangen genomen zijn.

De Amerikanen zouden het met betrekking tot terreurverdachten geen goede controles uitvoeren. De advocaten stellen dat er hoge beloningen worden uitgeloofd voor de arrestatie van terreurverdachten en dat de Amerikanen premiejagers eerst betalen, en daarna pas kijken wat ze precies in de kuip hebben. Maandag kwam bracht mensenrechtenorganisatie Amnesty International nog een rapport uit, waarin het meldde dat er duizenden levens worden verwoest door GuantŠnamo Bay. De organisatie riep de VS op een nauwkeurige namenlijst van de gevangenen op de basis op te stellen.