Busjoyrider heeft 'drang naar besturen bussen'

Icoon VervoerDe jongen die maandagavond wederom werd betrapt op het stelen van een bus, blijkt al enige tijd onder behandeling te zijn bij een kliniek in Oosterbeek wegens gedragsproblemen en een lichte verstandelijke handicap. De 15-jarige werd in november ook al betrapt op het joyriden in een drietal gestolen bussen. Toen pikte hij zelfs passagiers op.

De knaap, die in Oosterbeek woont, verklaarde maandag tegenover de politie dat hij een drang heeft naar het besturen van bussen. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt wegens diefstal en joyriding. Het Openbaar Ministerie in Arnhem moet nu beslissen of de puber wel of niet strafrechtelijk wordt vervolgd.

Schade heeft de tiener voor zover bekend niet gemaakt tijdens zijn ritten. Ook zou hij geen andere weggebruikers in gevaar hebben gebracht. "Op de bus zit nog geen krasje, maar die jongen heeft onaanvaardbare, zeg maar levensgevaarlijke risico's genomen. Het had ook heel anders kunnen aflopen", zo meldde een woordvoerder van Connexxion. Om de remise in Doetinchem, waar de jongen maandagavond een bus stal, extra te beveiligen, is volgens Connexxion niet nodig. Dit omdat het opstarten en laten rijden van een bus iets is dat alleen bekend is bij beroepschauffeurs. En bij deze bewuste jongen dan.

De busjoyrider heeft zijn kennis over bussen opgedaan bij gesprekken met buschauffeurs. Zij werden geraakt door zijn aanstekelijke enthousiasme en hebben daarbij, achteraf bezien, te veel "beroepsgeheimen" prijsgegeven. Busmaatschappij Syntus verklaarde na zijn eerste aanhouding de jongen wel in dienst te willen nemen. Deze "toezegging met een knipoog" is inmiddels ingetrokken, zo meldde een woordvoerder van de maatschappij.
Bron: De Gooi- en Eemlander