Moslims VS willen af van beeld Mohammed

AlgemeenNu de internationale rel over de Deense spotprenten van de islamitische profeet Mohammed voortduurt, hebben Amerikaanse moslimleiders opnieuw hun bezorgdheid geuit over een beeld van Mohammed in het Amerikaanse hooggerechtshof te Washington. Het betreft een marmeren sculptuur (fries) van achttien invloedrijke wetgevers zoals Mozes, Confucius, Hugo de Groot, Karel de Grote en Mohammed. Deze laatste houdt een koran in zijn linker- en een zwaard in zijn rechterhand.

De moslimleiders vroegen al eerder om verwijdering van Mohammed uit het in 1935 gemaakte beeld. Dit omdat de islamitische traditie afbeeldingen van de profeet verbiedt. Tot nog toe weigerde het Gerechtshof dat omdat dit de ''artistieke compleetheid'' van de sculptuur aantast.

De klagende moslimleiders uit de VS erkenden gisteren wel dat het beeld van Mohammed niet te vergelijken is met de Deense spotprenten, die islamieten als godslasterlijk beschouwen. De afbeelding in de sculptuur is namelijk bedoeld om de stichter van de islam als historische figuur te eren. ''Het is in ieder geval niet geplaatst als provocatie, iets wat met de cartoons wel het geval is'', aldus Ibrahim Hooper, woordvoerder van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen.

De Deense spotprenten zijn in de VS tot nu toe in slechts twee kranten gepubliceerd. Dat leidde niet verder dan wat protesten van een handjevol moslims.


De rechtszaal van het Amerikaanse hooggerechtshof (Supreme Court), met boven (voor, links en rechts) drie zogenaamde friezen. EÚn ervan bevat Mohammed.
Klik hier voor uitvergroting van ÚÚn van de friezen