Schadevergoeding voor arts na voorarrest

Icoon MedischHet Gerechtshof in Den Bosch heeft de Nijmeegse arts Peter Vencken een schadevergoeding van 50.000 euro toegewezen. De arts bracht ten onrechte acht dagen door in voorarrest omdat hij verdacht werd van de moord op een 77-jarige patiënt.

Vencken zou de man, een terminale patiënt van het Amphia Ziekenhuis in Oosterhout, in mei 2003 vermoord hebben. De arts diende de stervende man een combinatie van morfine en een slaapmiddel toe om hem rustiger te maken. Dertig minuten later overleed de patiënt. Zowel de rechtbank in Breda als het Gerechtshof in Breda spraken Vencken echter vrij van de aanklacht, omdat zij vonden dat de patiënt een middel was toegediend om zijn lijden te verlichten, niet om hem te laten sterven.

Volgens de advocaat van de arts is de toegekende schadevergoeding de hoogste ooit. Hij had 100.000 euro geëist voor zijn cliënt, maar is tevreden met de helft. "Standaard is de vergoeding 75 euro per in voorarrest doorgebrachte dag. Dit [de vergoeding nu toegekend] komt neer op 6250 euro per dag. Een duidelijker afstraffing kun je als Openbaar Ministerie niet krijgen. Het was volstrekt ongepast om tot strafvervolging van deze arts over te gaan."