Enige veroordeelde 9/11 vrijgelaten

Icoon TerrorismeTerreurverdachte Mounir el-Motassadeq is vandaag vrijgelaten uit de gevangenis van de Duitse stad Hamburg. De Marokkaan is de enige persoon die is veroordeeld in verband met de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Hij zou drie kapers hebben geholpen tijdens hun voorbereidingen in Hamburg.

De 31-jarige el-Motassadeq werd in augustus vorig jaar in Duitsland veroordeeld tot zeven jaar cel. Het federaal constitutioneel hof gaf hem echter gelijk nadat hij had geklaagd over zijn proces. Het hoogste federaal gerechtshof moet zijn zaak nu opnieuw bekijken. Tot het besluit van dat hof blijft el-Motassadeq in ieder geval op vrije voeten.

De Marokkaan was bevriend met drie van de plegers van de aanslagen van 11 september 2001. In november 2001 werd hij aangehouden in Hamburg. Hij werd veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Het hof ziet echter geen bewijs voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen en besloot dat de zaak opnieuw bekeken moet worden.

El-Motassadeq kreeg twee jaar geleden ook al een nieuw proces, toen het Duitse hooggerechtshof in Karlsruhe een vonnis van de rechtbank van Hamburg vernietigde. Die rechtbank had hem toen tot vijftien jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord op 3.066 mensen. Ook toen kwam el-Motassadeq op vrije voeten. Inmiddels heeft hij echter al zo'n drie jaar in de gevangenis doorgebracht.

Uit de laatste rechtszaak bleek dat el-Motassadeq slechts een 'laaggeplaatst lid' was van de groep radicale Arabische studenten die werd geleid door Mohamed Atta. Deze laatste ramde viereneenhalf jaar geleden het eerste vliegtuig in het World Trade Center in New York. De aanklagers in de zaak meenden dat leiders van terreurorganisatie al-Qaeda el-Motassadeq niet geschikt achten voor een leidende rol bij de aanslagen. Zij zouden tot deze conclusie zijn gekomen toen de man aanwezig was in een trainingskamp voor terroristen in spe in Afghanistan.


Mounir el-Motassadeq