Minister Brinkhorst krijgt lesje MSN

Icoon InternetLeerlingen van het Haagse Montessori Lyceum hebben minister Brinkhorst van Economische Zaken vandaag uitleg gegeven over het gebruik van internet. Ze legden Brinkhorst onder meer uit hoe MSN Messenger werkt. De minister bracht het bezoek aan de school in het kader van de voorlichtingscampagne Digibewust.

Deze campagne betreft een initiatief van het Ministerie, in samenwerking met KPN, Microsoft en TPG Post, en is vandaag van start gegaan. Consumenten moeten zich door de campagne bewuster worden van de mogelijke risico's van het internet, zoals hacking, spam en virussen.

De leerlingen in Den Haag legden Brinkhorst onder meer uit hoe je webcams en luidsprekers kunt gebruiken op internet en wat bepaalde chat-afkortingen en emoticons inhouden. De minister hoorde dit allemaal met stijgende verwondering aan. "Die achterstand haal ik nooit meer in", zo luidde zijn commentaar.

Toen een leerlinge Brinkhorst vertelde dat sommige mensen de webcam voor "vieze spelletjes" gebruiken, wenste de minister toch vooral de positieve kanten van internet te benadrukken. "Het is belangrijk dat scholen onderling kunnen communiceren. Wij leren van jullie", aldus de D66-politicus. Brinkhorst installeerde tijdens zijn bezoek meteen de 15-jarige Raymond Roodbol als eerste lid van een op te richten jeugdraad die advies moet gaan geven over het gebruik van internet op scholen.

Morgen is het de voor de derde keer de Europese dag voor Veilig Internet. In Nederland en België is het thema 'Ik zal je leren'. Er zal speciale aandacht voor kinderen zijn. Omdat zij vaak meer van internet weten dan hun ouders, krijgen ze regelmatig niet de begeleiding die ze nodig hebben op het wereldwijde web. Op de Veilig Internet Dag zullen kinderen daarom hun opvoeders bepaalde zaken over het internet gaan uitleggen.