Verdonk: 'Ik wilde Taida niet zwart maken'

Taida PasicDe aantijgingen van minister Rita Verdonk afgelopen zondag waren niet bedoeld om Taida Pasic aan de schandpaal te nagelen. Ze wilde slechts orde op zaken stellen, toen ze de achttienjarige vwo-scholiere twee dagen geleden publiekelijk beschuldigde van strafbare feiten. Tevens wilde ze de zaak van een andere kant belicht laten zien, omdat er volgens haar vooral eenzijdige en gekleurde informatie de afgelopen tijd in de media is geweest.

Verdonk beweert dat haar opmerkingen in Taida's eigen belang zouden zijn, om haar helderheid over haar toekomst te geven. Dit is een curieuze uitspraak, omdat de Integratie- en Naturalisatiedienst de aanvraag voor een tijdelijke verblijfsvergunning nog aan het behandelen is. Vanochtend verschenen al verontwaardigde reacties op de beschuldigingen van Verdonk van het College Bescherming Persoonsgegevens.

Kamerlid Marijke Vos van GroenLinks bekritiseerde Verdonk op het feit dat die alleen de media zou hebben opgezocht om Taida zwart te maken. Femke Halsema, fractieleider van GroenLinks, vond dat Verdonk handelde alsof ze strijdt tegen een vreemde mogendheid. "Taida is maar een meisje, ze kan zich niet verweren", aldus Halsema. Ook maakte ze duidelijk dat de vermeende fraude geen feit is, maar een onbewezen kwalificatie.