Japanse prinses Kiko zwanger

Icoon AlgemeenPrinses Kiko, de vrouw van de tweede zoon van de Japanse keizer, is zwanger. Dit is vandaag bekend gemaakt door de Japanse publieke omroep NHK. De zwangerschap is natuurlijk al een heuglijk feit, maar wat de gemoederen echt bezighoudt is het geslacht van het toekomstige kindje. De afgelopen veertig jaar zijn er namelijk geen jongetjes geboren aan het Japanse hof. De Japanse regering is daarom voornemens de wet aan te passen zodat ook vrouwen de troon kunnen bestijgen.

Premier Junichiro Koizumi is van mening dat de wetswijziging er hoe dan ook moet komen. "Met het oog op de stabiliteit van de Japanse keizerlijke familie kunnen we dit niet langer uitstellen", zei hij. De conservatieve oppositie is tegen de wetswijziging, omdat een vrouw op de troon 'een millennia oude traditie zou corrumperen'.

Kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako hebben een dochter, de 4-jarige Aiko. Zij zou de eerste keizerin van Japan kunnen worden als de wetswijziging er komt. Prins Akishino en Prinses Kiko hebben twee dochters. Het derde kindje zou in de herfst geboren worden, aldus Japanse media.