'Sneer van Verdonk naar Taida is dubieus'

Taida PasicDe aanval van minister Rita Verdonk op de Winterswijkse scholiere Taida Pasic is dubieus. Dat vindt Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Via De Telegraaf meldde Verdonk zondag er schoon genoeg van te hebben dat de 18-jarige 'klinkklare onzin zit te verkopen en IND-medewerkers zwartmaakt'.

Het CBP, dat toezicht houdt op de bescherming van de privacy, bracht vorig jaar een advies uit over het voornemen van Verdonk voortaan publicitair tegengas te geven aan asielzoekers die onwaarheden verkondigen in de media. Volgens Kohnstamm heeft Verdonk niet conform dat advies gehandeld, en zou informatie alleen openbaar mogen worden gemaakt indien een goede taakvervulling daadwerkelijk in gevaar wordt gebracht. De CBP-voorzitter zegt extra verbaasd te zijn over de opmerkingen omdat Pasic nog in een procedure zit.

Taida was 18 januari door de vreemdelingenpolitie van school gehaald en in een Rotterdams uitzettingscentrum achter slot en grendel geplaatst, nadat een aanvraag voor een voorlopige verblijfsvergunning was afgewezen. Een rechter bepaalde vrijdag dat het besluit niet zorgvuldig is genomen, en gelastte de onmiddellijke vrijlating van het meisje. Annelies Hoftijzer, de advocate van Taida, zegt verbaasd te zijn over de publieke aanval. Volgens haar was de zogenaamde fraude geen reden tot weigering van de verblijfsvergunning en is deze ook in de rechtszaak niet aan de orde geweest.

In het Algemeen Dagblad zegt de Kosovaarse scholiere opgebrand te zijn door de kwestie. "Ik heb altijd de waarheid verteld, volgens de regels gehandeld en niemand zwart gemaakt. Twee rechters, die over alle informatie beschikken, hebben beslist dat ik voorlopig mag blijven. Zij hebben toch het laatste woord? Of staat er straks weer een agent voor mijn neus?", vertelt Taida. De IND bekijkt momenteel opnieuw of ze in aanmerking komt voor een tijdelijke verblijfsvergunning. "Als het moet, ga ik wel weg. Maar die vier maandjes kunnen het probleem toch niet zijn?"