Beeld Saddam te controversieel voor expositie

Icoon KunstEen kunstwerk van een vastgebonden Saddam Hussein in een watertank is te controversieel om te worden tentoongesteld in de Belgische plaats Middelkerke. Dit heeft burgemeester Michel Landuyt van de kustplaats gezegd. Landuyt vreest voor de reacties die het beeld zou kunnen oproepen.

Het beeld, dat de naam 'Shark' draagt, is een creatie van de Tsjechische kunstenaar David Cerny. Het kunstwerk toont de oud-president van Irak in zijn ondergoed en met de handen op de rug gebonden in een watertank. De creatie vertoont een sterke gelijkenis met een beroemd beeld van de Britse kunstenaar Damien Hirst. Diens tijgerhaai in een glazen tank met formaldehyde werd in 1991 genomineerd voor de Turner Prize, een prestigieuze onderscheiding voor beeldend kunstenaars.

Volgens Landuyt is het beeld echter te controversieel. Hij denkt dat "bepaalde bevolkingsgroepen" als moslims en toeristen uit sommige landen tegen het kunstwerk zouden kunnen gaan ageren. Shark werd vorig jaar nog zonder problemen tentoongesteld in de Tsjechische hoofdstad Praag. Over twee maanden zal het kunstwerk waarschijnlijk te zien zijn in het Museum voor Moderne Kunst in Oostende, eveneens in België.


Het bewuste kunstwerk