Slaapplaatsen militairen wel gepantserd

AlgemeenDe militairen die worden uitgezonden naar de Afghaanse provincie Uruzgan, zullen niet in gepantserde containers slapen, zo meldt het ministerie van Defensie.

Afgelopen zaterdag meldde Generaal Berlijn dat hij alles op alles zou zetten om het risico voor de Nederlanders zo klein mogelijk te houden. Hij noemde als voorbeeld dat de militairen zouden kunnen slapen in gepantserde containers. Volgens een woordvoerder van het ministerie is dat echter nooit de bedoeling geweest.

De bouw van het kamp begint half maart. Een aantal onderdelen van het hoofdkamp wordt zeker gepantserd. Hieronder zijn de eetzaal en de commandoruimte.


Update 10.47 uur
Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft laten weten dat de Nederlandse vredestroepen wel degelijk de beschikking krijgen over gepantserde slaapvertrekken. De militaire vakbond AFMP noemde het "buitengewoon merkwaardig en ernstig" als de top van Defensie eerdere toezeggingen over de beveiligde slaapvertrekken niet na zou komen. De verwarring is waarschijnlijk ontstaan door het verschil in 'gewone' (met pantser beveiligde slaapvertrekken) en 'extra' gepantserde ruimtes.

"Iedereen slaapt straks in een gepantserd vertrek. De prefab-containers krijgen een pantserplaat op het dak, dat bescherming biedt tegen mortieren, raketten of kogels. Dat is nog nooit eerder gebeurd, ook niet in Irak". De wanden van de containers worden beschermd via beschermingswallen, die uit gestapelde zakken grind zijn opgebouwd. "Daarnaast hebben we nog extra gepantserde vertrekken, aldus de woordvoerder van het ministerie. "Het gaat dan om het commandocentrum, de operatiezaal en de eetzaal, die tevens dient als bunker tijdens grootscheepse aanvallen.