Proef met flexibele examens

Icoon ExamenVeertien middelbare scholen verspreid over heel Nederland doen vanaf januari 2007 mee aan een proef om tussentijdse examens af te nemen. Leerlingen krijgen op die manier de mogelijkheid om de vakken waar ze klaar voor zijn af te sluiten. De proef moet duidelijk maken of zogenoemde flexibele examens voordelig zijn voor leerlingen.

Op deze manier hoeven leerlingen die zakken geen heel jaar meer te wachten tot ze opnieuw examen kunnen doen. Ook moet blijken of het voor scholen geen te grote belasting is om meer examens per jaar te organiseren. De proef loopt tot 2010 en wordt uitgevoerd door Schoolmanagers_VO en de landelijke vereniging voor managers in het voortgezet onderwijs.

Dit alles staat in een brief van minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) die maandag naar de Tweede Kamer werd gestuurd. De tussentijdse examens worden vanaf januari en augustus volgend jaar afgenomen door de staatsexamencommissie. Voor de reguliere landelijke examens blijft de meimaand gereserveerd.