Europarlement wil standaardmaten koffie, melk

ExtraWaskracht had ons via de nieuws-submit de melden:

Icoon EconomieEen meerderheid van het Europees Parlement heeft donderdag besloten dat binnenkort in heel Europa alle basale levensmiddelen zoals koffie, rijst en melk slechts in standaardmaten als 1 kilo, 200 gram of 1 liter verkocht mogen worden. Daarmee wil het parlement een einde maken aan de vele afwijkende verpakkingen.

Het zal echter waarschijnlijk niet zover komen, omdat de EU-ministers vrijwel zeker tegen de maatregel zullen stemmen.

VVD'er Manders, die tegen deze verplichting heeft gestemd, liet weten: "Hoe kunnen ze van mij verwachten dat ik nog een keer campagne ga voeren voor de Europese grondwet als we vanuit Brussel de hoeveelheden koffie gaan bepalen?" Voorstanders van deze maatregel denken dat standaardmaten de zwakke consument beschermt. "Onzin", zegt tegenstander Doorn (CDA). "Het is een bescherming van de Franse verpakkingsindustrie."

De verpakking van levensmiddelen zijn in Nederland sinds 2000 geliberaliseerd. Fabrikanten mogen daardoor bijvoorbeeld zelf weten of ze pakjes boter van 200 of 250 gram leveren. Als het aan het Europarlement ligt, komt aan die vrijheid een einde. De standaardmaten zouden volgens het parlement moeten gelden voor melk, brood, suiker, boter, zout, koffie, wijn en rijst. Er is wel een uitzondering gemaakt voor de Britse 'pint' (0,568 liter), bekend uit de kroeg.

De Nederlandse branchevereniging van supermarkten CBL is verbijsterd over de invoering van standaardmaten. "Een staaltje van overbodige regelgeving. De bureaucraten moeten zich niet zo in detail met de markt bemoeien", meent M. Jansen, hoofd Consument en Kwaliteit bij het CBL.

De bedoeling van de Europese Commissie, die het voorstel geformuleerd had, was om juist allerlei nationale verplichtingen te schrappen. Men wilde slechts voor enkele producten standaardmaten, maar het Parlement heeft de lijst behoorlijk uitgebreid.