'Tiende planeet' groter dan Pluto

Icoon ZonnestelselXena, de tiende planeet van ons zonnestelsel, is groter dan Pluto. Dat hebben Duitse astronomen donderdag officieel bevestigd. Xena bevindt zich net als Pluto aan de rand van ons zonnestelsel en werd pas ontdekt in 2003. Het ijzige en rotsachtige hemelobject staat onder astronomen bekend onder de naam 2003 UB313.

Met behulp van radiosignalen concludeerden de onderzoekers dat het hemellichaam een diameter heeft van zo'n 3000 kilometer. De kleinste planeet van ons zonnestelsel, Pluto, heeft een diameter van slechts 2300 kilometer. Met deze nieuwe meetgegevens lijkt Xena de status van een 'echte' planeet niet meer te kunnen ontgaan.

Pluto werd al in 1930 ontdekt. Bij Xena duurde het tot juli 2005 voordat het bestaan van dit hemellichaam kon worden bevestigd. Dat komt vooral door de enorme afstand tot de zon van Xena, die drie keer zo ver weg staat als Pluto. Door die grote afstand wordt zonlicht nauwelijks gereflecteerd en blijft het bestaan van de meeste objecten in de Kuipergordel verborgen.