Publicatie spotprenten Mohammed leidt tot ontslag hoofdredacteur

AlgemeenDe eigenaar van France Soir heeft directeur-hoofdredacteur Jacques Lefranc op staande voet ontslagen. Reden zijn de omstreden spotprenten van de profeet Mohammed die de krant gisteren publiceerde. De krant plaatste ze juist onder het motto dat er voor religieuze dogma's geen plaats is in een seculiere maatschappij.

Helemaal vreemd lijkt de reden voor het ontslag niet, daar de baas van de France Soir Raymond Lakah is. Deze in Egypte geboren magnaat zit midden in de woede die de Deense spotprenten in het Midden Oosten hebben opgeleverd. Lakah is zelf overigens geen moslim, maar een Koptisch-orthodoxe christen, de belangrijkste christelijke kerk van Egypte. In een verklaring schrijft hij dat hij met het ontslag van Lefranc ''een krachtig signaal wil afgeven dat het geloof en de overtuigingen van eenieder gerespecteerd moeten worden.'' Lakah verontschuldigde zich ook bij de moslimgemeenschap.

In Frankrijk reageerden moslims gisteren ook boos op de spotprenten. De doorgaans gematigde voorzitter van de overkoepelende moslimraad, Dalil Boubakeur, noemde het ''een afschuwelijke provocatie van de miljoenen Franse moslims''. Twee grote moslimorganisaties overwegen juridische stappen tegen de krant. De Franse regering hield zich gisteren op de vlakte over de publicatie. De vrijheid van meningsuiting staat het toe maar tolerantie en respect voor eenieders geloofsovertuiging zijn ook belangrijk, luidde het commentaar. Er werd ook gewezen op het feit dat de publicatie de eigen verantwoordelijkheid van de krant was.

''Ja, wij hebben het recht te spotten met God'', luidde een kop op de voorpagina van de France Soir gisteren. Eronder stond bovenstaande cartoon met de goden van de boeddhisten, joden, moslims en christenen zwevend op een wolk. De christelijke God zegt: ''Klaag niet, Mohammed, we zijn hier allemaal wel eens als cartoon getekend.'' De twaalf omstreden cartoons stonden op een binnenpagina.